Les verdures i els colors

Les verdures són aliments imprecindibles i molt importants en la nostra dieta diària. Cal consumir-ne entre 150-200gr dues vegades al dia, és a dir, un plat d’ amanida, un tomàquet, 2 pastanagues…. Aquestes quantitats equivaldrien a 1 ració. Cal també que una d’ aquestes racions sigui crua i assegurar així l’ ingesta de les vitamines i minerals.

Les verdures no són avorrides, es poden cuinar de moltes formes, no només bullida com molta gent pot pensar. Per exemple, a la planxa, al wok, al forn, al microones, a la papillota i de tant en tant arrebossades.

Consells per cuinar les verdures:

  • No tallar- les molt petites ni deixar-les molta estona en remull perquè en els dos casos hi ha una pèrdua de nutrients.

  • Procurar cuinar-les amb pell, poca aigua i l’ olla tapada.

  • Quant menys temps es cuinin menys nutrients es perdran.

  • Es pot utilitzar el líquid de cocció per elaborar altres plata com sopes, salses…

Són molts els nutrients que ens aporten però bàsicament parlem de vitamines, minerals i la fibra.

Des de Mentnutricional us volem ensenyar algunes de les propietats nutricionals que poden tenir les verdures i les fruites segons el seu color:

  • Color blanc: riques en fotoquímics i potassi. T’ajudaran a prevenir la diabetis, ha disminuir el colesterol i la pressió sanguina.

         On ho trobem: ceba, all, coliflor, porros..

  • Color taronja/groc: rics en betacarotè, vitamina C, potassi… Ajuden a tenir una bona visió, a cicatritzar ferides, a millorar l’estat de la pell i el sistema immunitari.

        On ho trobem: pastanaga, carbassa, pebrot…

  • Color vermell: aporten licopè i antociants que milloraran la salut dels sistema cardiovascular i urinari, disminuiran el risc de càncer com el de pròstata o de mama…

         On ho trobem: tomàquet, pebrot,

  • Color verd: rics en antioxidants, potassi, vitamines C, K i àcid fòlic. Els seu consum ens ajudarà a netejar l’ organisme i aporten grans beneficis per la salut hepàtica.

        On ho trobem:enciam, carxofa, carabassó, bròquil, espàrrec, espinacs, bledes,       cogombre….

  • Color violeta: conté antioxidants i fitoquímics. Ajuden a reduir alguns càncers, tenir una bona salut del sistema urinari, combatre l’envelliment…

        On ho trobem:albergínies, col llombarda, remolatxa….

Aquesta imatge us ajudarà a identificar els colors de les verdures i les fruites, cliqueu-hi a sobre i ho veureu més clar:

sGJHp2VosZvxHya-3EZNGbA[1]

2 thoughts on “Les verdures i els colors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s